УКРАЇНСЬКІ МИТЦІ ЗАКЛИКАЛИ СТАРУ ЄВРОПУ ГОТУВАТИСЬ ДО ВІЙНИ

«Волію миру» – чергова виставка-маніфест підтримки визвольної боротьби України від українських митців Олега та Олександра Денисенків, відбувається у самому серці старої Європи – Люксембургу.

23 грудня 2023 року в галереї міністерства культури, в старовинному замку Беттембург відкрилася виставка двох знаних у світі львів"ян: Олега Денисенка – володаря понад 40 мистецьких нагород, українського художника, сенатора Римської академії сучасних мистецтв, і Олександра Денисенка – кінорежисера, лауреата понад 30 міжнародних нагород та арт-візіонера.

В країні яка історично займала роль посередника, стояла біля витоків Євросоюзу, Денисенки прагнуть донести до люксембурзької публіки не завжди комфортну істину: у протистоянні з відвертим злом запорука миру – це бути готовим дати відсіч. 

Цього разу експозиція створена у співпраці Денисенків і люксембурської мисткині Лідії Маркевич. Куратором виставки виступив Яцек Кусьмерчик – канцлер європейського ордену Гутенберга, президент Польської друкарської палати. 

Українці вносять в ідейну основу виставки наратив супротиву злу й етики боротьби, а люксембурзька художниця органічно доповнює її емоційною чуттєвістю свого живопису. 

Український компонент виставки – «сучасний український епос». Це оповідь про одвічну боротьбу добра зі злом. Світова публіка відчитує сюжети картин як алегорії боротьби України проти російського агресора, адже ця війна це не просто війна в Україні, це війна світла і темряви.

«Епітафії та елегії» – внесок люксембурзької мисткині – побудований на контрасті між трагедією воєнного досвіду і збереженням відчуття прекрасного навіть серед руйнування і смерті. Безодня війни, поля залиті кров"ю, хліб зрощений в тривозі... і поза тим земля пам"ятає як творити життя, і рано чи пізно його відродить. Серед згарищ ми й далі плекаємо троянди.

«Митці представляють 3 країни, 3 різні фундаменти родинних і культурних традицій та зустрічаються у місці, яке своєю віковою історією, світлом, пейзажем за вікнами, скромністю і гордістю обіймає їх дискурс і разом з ними звертається до відвідувачів – МИ УСІ ВОЛІЄМО МИРУ. Не лише представлені роботи, але й місця, з якими пов"язані творці, мають у своїй історії схоже послання.

Люксембург, де живе і працює Лідія Маркевич, надав потрясеному другою світовою війною континенту можливість на безпечне існування в достатку, співтворюючи Європейський Союз. Польща, звідки походить Лідія, досвідчивши жорстокість майже всіх європейських конфліктів, опинившись в 1980 роках під залізними оковами радянського режиму, довела до його падіння. Львів, місто, де живуть і працюють Олександр і Олег Денисенки, було століттями прикладом безпечного співіснування багатьох націй, культур і релігій. І, нарешті, Україна, батьківщина сина і батька Денисенків, героїчно захищає своє право на свободу від темної сили путінської агресії та безумства», – Яцек Кусьмерчик.

Виставка має благодійний складник, частину зібраних коштів буде спрямовано на підтримку визвольної боротьби України.

Колекція презентована Денисенками – це новий вид мистецтва – «гесографія», що є інноваційним поєднанням прийомів скульптури, гравюри та живопису. На гесографію видано патент на винахід, що свідчить про знаковість події для світу мистецтва, адже гесографія є внеском українського мистецтва у розвиток світового.

Подія триватиме до 3 грудня 2023 року. Відвідати виставку можна за адресою: Galerie d'art Maggy Stein du Château de Bettembourg à Luxembourg 13. 

Довідка про митців:

Олег Денисенко – український художник, що здобув світове визнання. Володар понад 40 міжнародних нагород. Дійсний член Академічного сенату Римської академії сучасних мистецтв. Суть генія Олега Денисенка в ре-комбінуванні класичних тем, великій увазі до деталей, скрупульозності виконання та винайденні нових технік художнього виразу. Твори Олега Денисенка є в колекціях Королівського Палацу у Стокгольмі, Королівській академії у Лондоні, будинку Альбрехта Дюрера у Нюрнберзі, культових музеях світу, публічних та приватних колекціях.

Олександр Денисенко – кінорежисер, арт-візіонер, співавтор гесографії. Олександр лауреат 30+ міжнародних нагород; учень і асистент володаря «Оскара» – Анджея Вайди. Олександр своїми проектами прагне кинути виклик статусу кво. Фільм Олександра Wonderwall, який здобув гучне світове визнання, переосмислює тему Чорнобиля з емоційно нової точки зору – без стереотипного домінування страху й тривоги. Опираючись на свій творчий досвід Олександр втілює свої ідеали, творячи візію стилю життя, де Ви проявляєте себе через мистецтво: прочитуючи мудрість століть – спрямовуєте хід сучасності.

https://www.antiqvitas-nova.com