Українська художниця Лера Деркач у США

Виставка має назву Lettre à mon poète

Виставка відкрилась 11 жовтня в галереї DTLA (725 E Washington Blvd, Los Angeles 90021) та триватиме до 4 листопада.

Існує низка важливих паралелей між творчістю українських художників сьогодні та авангардистів початку 1900-х років. Як зазначила професорка Мирослава Мудрак, такі художники, як Казимир Малевич, Володимир Татлін, Соня Делоне, Дзиґа Вертов, Майя Дерен та інші, які відіграли вирішальну роль у зародженні модернізму, часто відрізнялися від своїх західноєвропейських однолітків у плані свого натхнення і та ідеологічних питань. Замість африканських культурних впливів, наприклад, вони вважали, що місцеві українські народні традиції цікавіші й актуальніші. Вони розглядали абстракцію як суттєву артикуляцію свободи, як політично, так і естетично, вони активно чинили опір «русифікації», яку нав"язував їм їхній ворожий східний сусід зі сходу.

З огляду на це, Лера Деркач є сучасною спадкоємицею того самого авангарду. Народившись 2000 року в Кривому Розі, Україна, Деркач закінчила художню школу в Кривому Розі, де здебільшого викладали класичний академічний живопис. У той час вона не знала багатьох сучасних художників і врешті-решт стала малювати так, як її вчили. Однак зараз, її картини, малюнки та колажі часто виявляють інтенсивну нестабільність, сповнені дитячої енергії, яскравих кольорів і нестійкості, занепокоєння — іноді жорстокості. «Мої роботи — це буквально суміш усього, що я вбираю в себе кожного дня. Мої герої можуть бути як грайливими та гармонійними, так і сумними та суперечливими; вони відчувають те, що відбувається навколо мене». Деркач пояснює, як з"явилися малюнки в Lettre à mon poète: «Коли почалася війна, мій тато наполіг, щоб моя мама, мій молодший брат і я покинули країну на деякий час, поки не заспокоїться». 

«Тато залишився в Україні, а ми поїхали в Люксембург до маминої сестри. І там у мене була маленька кімнатка під дахом, де майже весь простір займало ліжко. Будинок моєї тітки розташований біля лісу, тому навколо літало багато птахів, а в українській міфології птахи є одними з найважливіших і наймогутніших істот. могутніх істот. Вони з"являються у фольклорі, в традиційній вишивці, на картинах, в усьому, і їх часто сприймають як провісників добрих і поганих новин. Але оскільки я жила в цій кімнаті під дахом, птахи весь час залітали у вікно. Одна пташка прилітала щоранку, тому я вирішила її намалювати. А потім прилітали й інші, і я їх теж малювала. І це було саме в той час, коли мені було важко придумувати ідеї для своїх Тож ці птахи з"явилися якраз у потрібний момент, саме тоді, коли я шукала натхнення. Я вважаю це дуже важливим, і ці птахи представляють для мене цей період. В українському фольклорі вони є символом нового початку».

Сторінка Lera Derkach