Наші художники на зустрічі з Шольцом

Олаф Шольц спеціально приїхав до Потсдама в галерею KunstHaus подивитися на роботи трьох українських і трьох німецьких художників: Анни Москалець, Артема Волокітіна, Тетяни Маліновської, Дженні Альтен, Б'янки Баалгорн та Удо Колоска.

Після екскурсії митцям вдалося поспілкувалися з канцлером, розповісти пану Шольцу про свої роботи, співпрацю з німецькими митцями та плани на майбутнє щодо освітлення подій в Україні шляхом мистецтва.

Анна Москалець та Олаф Шольц 
Анна Москалець та Олаф Шольц 

Проект має назву «Лакуна» і представляє роботи, які візуалізували жорстокість війни, відповідає на питання які форми може приймати людська вразливість, та як можна перевести втрату в образотворче мистецтво. Словник говорить що «лаку́на» (у широкому розумінні) — національно-специфічний елемент культури, який знайшов відповідне відображення в мові та мові носіїв цієї культури, який або повністю не розуміється, або не розуміється носіями іншої лінгвокультури в процесі комунікації.

Тому проект являється рефлексією на тему пояснення себе в умовах інтернаціональної співпраці художників з різних країн в умовах міжкультурних особливостей.На проекті представленій диптих «Діалог». Майже в усіх творах цієї серії, яка уже була представлена в багатьох країнах світу, обличчя та тіла приховані під великими хустками. Мудрих і темних знань про нерозлучність життя та смерті. Так конкретні риси не заважають побачити істину сутність. Це демонстрація буття сучасної жінки крізь призму магії родової пам"яті. Серія складається з робіт, де кожна картина є хтонічним образом. не є статичною прикрасою, вона змінюється, помирає та відроджується, долучає до себе свідомість та грається із чоловічою частиною жіночого єства.В центрі робіт знаходиться вигнання, травма, смерть. Художниця екзистенціально занурює свою аудиторію створюючи роботи присвячені темам вразливості, втрати, надії та краси.

Текст Анна Москалець

Фото Валерія Бучук