Світова прем’єра українського фільму «20 днів у Маріуполі» на кінофестивалі Sundance

Повнометражний документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського журналіста, письменника, а тепер і режисера Мстислава Чернова увійшов у програму американського кінофестивалю Sundance (Санденс).

20 січня у у Парк-Сіті (США) відбулася світова прем’єра дебютної для автора стрічки. Фільм розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення — обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку. 

Фільм, створений Черновим, Associated Press і Frontline, змагатиметься з іншими 11 документальними стрічками зі всього світу в номінації World Cinema Documentary Competition, серед яких ще один український фільм — «Залізні метелики»Романа Любого.

Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко прибули в Маріуполь 24 лютого за годину до початку вторгнення як команда Associated Press. Вони фіксували все, що відбувається в місті, в тому числі гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, злочини російських військ, роботу лікарів, першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли, які потім дивився весь світ, Чернов і Малолєтка надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок.

«Ми дуже часто потрапляли на смерті дітей, це складно забути. Всі діти, яких привозили в лікарню та яких ми знімали, — вони всі померли, — згадував Євген Малолєтка. — Це ті діти, які були в нас на кадрах — як 15-річні, так і тримісячні немовлята. Вони всі загинули внаслідок обстрілів».

15 березня команда AP залишила Маріуполь через гуманітарний коридор. Відеоматеріали, які Чернов вивіз із Маріуполя, стали основою документального фільму.