«Коли ти відчув себе українцем?»

У Києві відкриється інтерактивна-виставка у галереї Avangarden

31 січня у галереї Avangarden відкриється експозиція Ганни Богачук «Ідентичність». Цей проєкт – спроба мисткині дослідити фактори, які впливають на формування української національної ідентичності. Вона запрошує гостей експозиції стати частиною мистецького висловлювання

Ганна Богачук – молода українська художниця, яка працює у техніках живопису та відео-арту. У новий серії робіт вона вступає у безпосередню взаємодію з глядачами та збирає їх рефлексії на тему власної ідентичності. 

Виставка створена у взаємодії з українками, які поділились з Ганною своїми історіями, спогадами та архівними фотографіями, та відповідали на питання «Коли ти вперше відчув себе українцем/українкою?». «Усвідомлення своєї ідентичності допомагає краще розуміти свої автентичні бажання, цінності і переконання, не даючи страху впливати на власне майбутнє. З’являється здатність бути вірним самому собі, незалежно від зовнішніх впливів.

В межах виставки ми організовуємо лекторій, щоб більш детально заглибитись в історію української культури, її унікальність і впливу на свідомість», – додає співзасновниця галереї Avangarden Каріна Качуровська.

Художниця розпочала проєкт «Ідентичність» у травні 2023. Перша виставка пройшла у Хмельницькому, а другу експозицію показали вже за кордоном – у Вільнюсі. Богачук  провела 29 інтерв’ю з жінками зі східних, південних та центральних регіонів України. Надалі вона планує отримати більш широку вибірку та дати можливість всім охочим приєднатись до дослідження та через призму спогадів та історії минулого, разом віднайти внутрішні опори, щоб будувати майбутнє. Результатом дослідження стали не тільки певні статистичні дані, але й арт-об’єкти, які розповідають історії героїв проєкту. 

Виставка триватиме місяць. Проєкт залишається інтерактивним та запрошує всіх бажаючих порефлексувати на тему самоідентифікації та долучитися до опитування, заповнивши форму за посиланням.

Дата відкриття: 31.01.2023

Адреса: вул. Січових Стрільців, 23а

Avangarden – це ресторан та галерея сучасного мистецтва поблизу Львівської площі у Києві, яку у 2021 році відкрили продюсерка культурних проєктів Каріна Качуровська та бізнесмен Антон Мазний. Щомісяця у просторі відкривається нова виставка українських митців, а різноманітні мистецькі події – відбуваються щотижня.