HEINZ представив «марсіанський» кетчуп

Доцент біологічних наук Ендрю Палмер з Космічного інституту Олдріна спільно з відомим виробником приправ Heinz представив перший у світі марсіанський кетчуп Heinz Marz Edition.

Florida Institute of Technology
Florida Institute of Technology

В університетському Центрі передового виробництва та інноваційного дизайну в Палм-Бей збудували спеціальну теплицю «Червоний дім», щоб відтворити в ній умови, з якими люди зіткнуться при землеробстві на Марсі — починаючи з потужного світлодіодного освітлення, єдиного джерела світла для томатом, і закінчуючи тоннами аналога марсіанського реголіту, ґрунту з пустелі Мохаве, що за характеристиками схожий із реальним марсіанським. Також був суворий контроль температури та регулярний полив рослин.

Вчені витратили понад 2000 годин спочатку на експериментальне дослідження з 30 саджанцями, а потім більш масштабний експеримент вже приблизно з 450 саджанцями томатів в окремих відрах. Усі роботи йшли разом із представниками Heinz. У результаті було отримано близько сотні томатів, з яких приготували кетчуп.

Пляшку Heinz Marz Edition відправили на зонді в космос на висоту близько 40 км, де приправа охолола до -70 градусів, а потім повернулася на Землю. Оскільки це поки що експеримент, у продаж кетчуп «з Марса» не надійде — його з"їдять вчені Флоридського технологічного інституту та співробітники Heinz.