Благодійний вечір в Corpus Fine Art

В арт-просторі Corpus Fine Art відбувся благодійний вечір, присвячений творчості знакового українсько-датського художника Сергія Святченка, а саме – його серії колажів «Less». Головною метою цього вечора став збір коштів на карети швидкої допомоги для ЗСУ.

Серед гостей вечора були присутні: Людмила Пишна, Остап Ступка, Ілля Чічкан та Маша Шубіна, Ігор Абрамович, Денис Казван, Михайло Василенко, Петро Маркман, Олексій Харько, Олег Красносельський, Влад Тузов, Яніс Степаненко, Юлія Єрмолаєва, Олексій Каплатий. 

Юлія Островська
Юлія Островська

Сергій Святченко – художник зі світовим ім’ям, роботи якого експонувалися на персональних та групових виставках в Європі, Канаді, США та Японії. За більш ніж 30 років творчості в Європі він був нагороджений престижною міжнародною премією Yellow Pencil Award 2007 (London), заснував галерею «Senko Studio» і став відомим на міжнародній арені як творець власного напряму в мистецтві колажу. В Україні ж ще у 1980-х роках Святченко був одним з перших організаторів та кураторів виставок сучасного мистецтва.

Маша Шубіна та Ілля Чічкан
Маша Шубіна та Ілля Чічкан

Окрім Less-колажів, представлених у виставковому просторі, важливою особливістю проєкту є оформлені фрагментами робіт художника вітрини галереї. Востаннє подібна колаборація Святченка відбулася у Копенгагені у 2018-му році, коли він створив унікальні колажі для вітрин Magasin du Nord на честь 150-ї річниці магазину. Для України ж така подія є новим досвідом, який дає людям можливість побачити те, що Сергію Святченко вдається чи не найкраще – розмивання кордонів між жанрами та інтеграція сучасного мистецтва в міську архітектуру.

Ігор Абрамович, Ілля Чічкан, Олег Красносельський
Ігор Абрамович, Ілля Чічкан, Олег Красносельський

«Важливо поєднувати мистецтво з повсякденним життям. Ми звикли стикатися з ним на вулицях у вигляді public art, проте урізноманітнення таких не нав"язливих зустрічей з мистецтвом – це про розширення міського простору та наших поглядів на нього. Оформлення вітрин у колаборації з художниками – доволі поширена у світі практика, але в Україні це все ще напрямок, який треба розвивати», – зазначає  Олексій Василенко, засновник та власник Corpus Fine Art.

Олег Василенко, Дмитро Ляховецький, Дмитро Грек
Олег Василенко, Дмитро Ляховецький, Дмитро Грек

Під час благодійного заходу були презентовані унікальні лімітовані набори з дев’яти less-колажів Сергія Святченка, зібрані у дизайнерські картонні коробки. Усі кошти, виручені з продажу цих колекцій, передані волонтерській групі «Фронт Арт» і спрямовані на закупівлю трьох карет швидкої допомоги для ЗСУ (дві з них поїдуть на Херсонський напрямок, третя – на Донбас). Збір коштів триває і продовжується до 15-го березня включно, тож кожен бажаючий зможе долучитися і задонатити (контакти нижче).

Олексій Василенко 
Олексій Василенко 

Побачити яскраві вітрини з фрагментами колажів Сергія Святченка можна за адресою: вул. Антоновича, 74 у Києві (галерея Corpus Fine Art) до кінця березня включно. 

Олена Куцан
Олена Куцан

Партнери проекту: Porsche, Brute Buro, волонтерська організація «Фронт-Арт», благодійний фонд «Сучасна Україна».

Остап Ступка, Олексій Василенко, Дмитро Струк, Юлія Островська
Остап Ступка, Олексій Василенко, Дмитро Струк, Юлія Островська
Петро Маркман
Петро Маркман
Радаміра Волк, Юлія Островська
Радаміра Волк, Юлія Островська
Яніс Степаненко
Яніс Степаненко